We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

  • by: Harald
  • October 20th, 2017
  • Category: Tips

5 tips voor een betere presentatie


Mensen overtuigen van een goed idee, een sterk product of een vernieuwende visie gebeurt vaak aan de hand van een (Powerpoint) presentatie. De presentatie is daarbij tevens vaak de eerste indruk die je van jezelf en je bedrijf geeft. Je kunt die presentatie dus maar best goed maken en brengen.

5 tips voor een betere presentatie

Door op een goede manier gebruik te maken van een presentatie kun je mensen overtuigen.

Mensen overtuigen van een goed idee, een sterk product of een vernieuwende visie gebeurt vaak aan de hand van een (Powerpoint) presentatie. De presentatie is daarbij tevens vaak de eerste indruk die je van jezelf en je bedrijf geeft. Je kunt die presentatie dus maar best goed maken en brengen.

Enkele sterke tips voor een het geven van een goede verkooppresentatie:

1) Lees je slides nooit af

Niets is zo vervelend dan te moeten luisteren naar iemand die louter slides afleest.

Het lijkt zo evident maar gebeurt nog zo vaak. Je verliest daarmee het contact met de mensen die willen luisteren en dus elke interesse in je verhaal. De beste manier om je publiek te overtuigen is door naar je publiek te kijken (oogcontact) en met een duidelijke stem overtuigend je verhaal te brengen. En dat lukt je niet als je zelf naar een scherm staart.

2) Betrek je publiek

Teveel presentaties gaan verloren omdat er geen rekening wordt gehouden met wat de mensen willen horen.

Bij een verkoopgesprek zit je meestal maar met één of enkele mensen aan tafel. Omdat de meeste presentaties rechtlijnig zijn opgebouwd, volgen de slides elkaar rechtlijnig op. Daarmee wordt de inhoud van het gesprek dus bepaald door de volgorde van de slides. Zorg ervoor dat je presentatie interactief is opgebouwd zodat je naadloos door je presentatie kunt navigeren op basis van de inhoud van het gesprek.

3) Stel vragen

Een goede verkoper praat niet alleen veel maar stelt nog meer vragen. Het bevordert de dialoog tijdens de presentatie en je komt erachter waarin je publiek echt geïnteresseerd is. Voorkom daarbij 'Ja' en 'Nee' vragen. Door vragen te stellen kom je erachter wat je publiek wil horen en kun je daar je presentatie op afstemmen.

4) Laatste Slide

Zorg dat de laatste slide in je presentatie een samenvattende inhoud heeft.

Na een voorstelling met je Powerpoint presentatie volgt ongetwijfeld nog een gesprek en zullen er vragen komen. Vaak staat op de laatste slide je naam en emailadres. Maar die gegevens staan toch ook op je naamkaartje dat je hebt afgegeven? Zet op je laatste slide een samenvatting van de boodschap die je hebt gegeven. Of herhaal de USP's van je dienst, bedrijf of product. Als er dan vragen komen kun je terug grijpen naar die slide en naar je sterktes verwijzen.

5) Handout

Creëer met het opsturen van je hand-outs een extra contact moment.

Als je een bedrijfspresentatie geeft is de bedrijfsbrochure in principe de hand-out die je nalaat. Heb je je presentatie afgestemd op je gesprekspartner en wil je toch de slides achterlaten, zorg er dan ook voor dat je de juiste slides achterlaat. Maak na het gesprek / voorstelling een PDF van de presentatie die alleen die slides bevat die relevant zijn voor je gesprekspartner. Daarmee creëer je tevens een opvolgend contactmoment.