We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

  • by: Harald
  • July 23rd, 2018
  • Category: Tips

Beeldgebruik in PowerPoint


Het gebruik van beelden en grafische elementen zorgt ervoor dat 65% meer informatie onthouden wordt. Beelden verhogen dus het begrijpen en het langer onthouden van de boodschap.

Beeldgebruik in een PowerPoint presentatie

Maar al te vaak zien we presentaties die vol staan met tekst. Dat komt omdat we te vaak aan een presentatie beginnen met het opstarten van PowerPoint en letterlijk typen wat we willen vertellen. Uit onderzoek weten we dat mensen niet in staat zijn om te lezen en te luisteren tegelijkertijd. Terwijl het publiek je slides aan het aflezen is, missen ze dus het verhaal dat je erbij vertelt. Daarnaast weten we ook dat van deze 'gelezen' informatie 90% vergeten geraakt op korte tijd.

 Het gebruik van beelden en grafische elementen zorgt ervoor dat 65% meer informatie onthouden wordt. Beelden verhogen dus het begrijpen en het langer onthouden van de boodschap.
 

If an idea can be visualized, visualize it. 
 

Woorden en beelden hebben een verschillende uitwerking op de toeschouwer. Bij woorden zijn we geneigd om ons een beeld te vormen. Beelden nodigen uit om een verhaal te bedenken. Ook heeft een beeld de mogelijkheid om het publiek zeer direct te raken. Dat gebeurt onmiddellijk, nog voor er woorden zijn uitgesproken. Beeldkeuze is dus zeer belangrijk.  

Beeldkeuze

De eerste pagina van Google Images biedt zelden een juiste beeldkeuze. Ga op zoek naar originele beelden die je verhaal perfect ondersteunen. Denk ook na over de symbolische waarde van een beeld. Er zijn veel databanken (iStock, Getty, Pixabay, Pexels, …) waar je gratis en/of betalend beelden kunt downloaden.  

Beeldkleur
Zorg voor eenheid in je presentatie. Door verschillende soorten beelden te gebruiken, verstoor je die eenheid. Intensiteit van kleuren, camera standpunt, gebruik van filters, … zorgen ervoor dat beelden anders overkomen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je beelden te bewerken. Doe dat dan op dezelfde manier bij alle beelden in de presentatie.  

Beeldkwaliteit

Het is mooi om een beeld over de volledige slide te zetten. Zorg er wel steeds voor dat de kwaliteit van een beeld goed genoeg is. Als de resolutie van een beeld te klein is zal het onscherp en 'gekarteld' overkomen.
Resoluties voor beelden: ·       
  • 4:3 beeldformaat - 800 x 600 pixels of 1280 x 960 pixels
  • 16:9 beeldformaat - 1920 x 1080 pixels  
Beeldkader
Door de juiste kadrage wint een beeld aan kracht. Speel dus met het beeld en probeer verschillende aansnijdingen. Via 'Bijsnijden' heb je verschillende mogelijkheden om dit aan te passen.  

Het gebruik van beelden in een presentatie zorgt ervoor dat het bestandsgewicht groter wordt. Klik, als je helemaal klaar bent met je presentatie, op 'Presentatie Comprimeren'. PowerPoint zal de beelden optimaliseren en overtollige delen van het beeld verwijderen. Hierdoor wordt het bestandsformaat kleiner maar behouden de beelden hun kwaliteit.   

Verkooppresentatie - Bedrijfspresentatie - Keynote Presentatie - Evenementen