We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

  • by: Harald
  • October 22nd, 2019
  • Category: Presenteren

Boeiend presenteren | Presentatie over jezelf geven


Als bedrijfsleider, bestuurder, manager, CEO… moet je regelmatig het woord voeren. Een presentatie geven over je bedrijf, je visie, een fantastisch idee, …. Maar hoe zorg je ervoor dat je zelfzeker, ontspannen en overtuigend op het podium staat?

Boeiend Presenteren | Presentatie over jezelf geven

Als bedrijfsleider, bestuurder, manager, CEO,… moet je regelmatig het woord voeren. Een presentatie geven over je bedrijf, je visie, een fantastisch idee, …. Daarnaast dien je zo nu en dan ook nog eens een presentatie over jezelf te geven en daar komt natuurlijk heel wat bij kijken. Je verhaal moet goed in elkaar zitten en ondersteund worden door een sterke presentatie.

Maar hoe zorg je ervoor dat je zelfzeker, ontspannen en overtuigend op het podium staat? Hoe ga je om met je eigen zenuwen en spanningen, met kritische vragen en de nieuwsgierige blikken op jou gericht?

 Een goede presentatie is meer dan een ingestudeerde tekst en het aannemen van een vaste houding.

Je publiek wil geboeid worden door je verhaal en je presentatie. Ze onthouden vooral een presentatie die 'echt' gebracht wordt. Vanuit je zelf en daardoor misschien niet eens perfect volgens de boekjes. Mensen zijn op zoek naar authenticiteit.

Enkele tips om boeiende en authentiek te presenteren:

1 - Let op je ademhaling
Je ademhaling beheers je volledige lichaam. Je stem, je zenuwen, de manier waarop je staat. Ben bewust van je ademhaling vlak voor je het podium opgaat en beheers je ademhaling als je op het podium staat. Je wordt hierdoor automatisch rustiger en onderdrukt tevens de neiging om snel te praten.

2 - Maak echt contact met je publiek
Durf je publiek echt aan te kijken en vergeet de truc door over hen heen te kijken. Je spreekt niet voor een zaal van 50 personen maar voor 50 keer één persoon. Het publiek komt voor jou, geef hen dus ook het gevoel dat jij er voor hen bent.

3 - Neem de tijd
Presenteren is niet de 100 meter sprint. Praat rustig (cfr je ademhaling) en zelfs net iets trager dan je normaal gesproken doet. Dit geeft je publiek voldoende tijd om beter te begrijpen wat je zegt. Het geeft je publiek  tevens het gevoel dat je echt de tijd neemt voor hen. 

4 - Onthoud de structuur niet de woorden
Uiteraard bestaat een boeiende presentatie uit een goed verhaal. Besteed voldoende zorg om dit duidelijk te kaderen en op te bouwen. Zorg bij het instuderen dat je de structuur en de verschillende onderdelen van je verhaal onthoudt en niet de letterlijke woorden. Als je je verhaal beheerst weet je vanuit jezelf wat je bij de verschillende onderdelen wilt vertellen. Hiervoor hoef je niet de exacte woorden te onthouden. Vergeet niet je publiek is op zoek naar authenticiteit en niet naar een robot die letterlijk zijn woordjes opdreunt.

5 - Creativiteit
Wanneer jij jezelf bijvoorbeeld presenteert, dien je jezelf te onderscheiden van anderen. Vaak zie je bijvoorbeeld nog dat mensen zichzelf presenteren met een standaard powerpoint. Echter, kom je daar tegenwoordig al wat minder snel mee weg. In sommige gevallen is het dan toepasselijker om een creatieve presentatie over jezelf te geven. Zo maak je het makkelijker voor jezelf om 'echt contact te maken met je publiek' zoals hierboven beschreven werd. Wanneer je daarin slaagt, is de kans groter dat je presentatie blijft hangen.

SmartPresentations biedt naast het uitwerken van het verhaal en het opmaken van een overtuigende PowerPointpresentatie ook coaching om je presentatie op een boeiende manier te brengen. Samen op zoek naar de juiste presentatiestijl die bij jou past. Een persoonsgerichte begeleiding bij het presenteren in plaats van een overload aan algemene tips & trics.

 Aanpak

In enkele sessies gaan we door het verhaal, de PowerPoint en de juiste manier om deze overtuigend te brengen.

  1. Kick-off (doel, doelstelling, setting, ..), verhaal en eerste presentatie
  2. Uitgebreid presenteren en verfijning verhaallijn
  3. Volledige presentatie vlak voor datum van de presentatie

De sessies worden aangepast aan jouw niveau en persoonlijke werkpunten.

Doelgroep

Voor elke CEO, bestuurder, zaakvoerder of manager waar de reputatie van de persoon zelf of het bedrijf op het spel staat.

Meer info?

Harald Dumoulin - Presentatiecoach
harald@smartpresentations.be 
+32 475 671059