We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

 • by: Harald
 • October 19th, 2020
 • Category: PowerPoint

E-learning opgemaakt in PowerPoint


Door de huidige Corona maatregelen zijn opleidingen in een groot lokaal niet realiseerbaar. Met een online opleiding (E-learning) zijn alle medewerkers en klanten te bereiken. Het is snel opzetbaar, interactief en kan gecontroleerd worden met controlevragen.

E-learning eenvoudig en snel opzetten met PowerPoint

Het geven van een opleiding aan eigen medewerkers of klanten is deze dagen niet evident. De maatregelen verhinderen het samenkomen in groepen maar toch willen we de nodige en soms verplichte opleidingen voorzien. Het opzetten van een e-learning biedt een kwalitatieve oplossing.

E-learning eenvoudig en snel opzetten met PowerPoint

 • een online opleiding (e-learning) die in PowerPoint wordt opgemaakt
 • toevoegen van vragen in de opleiding die controleren of de deelnemers de informatie begrepen en onthouden hebben
 • zorgen dat deelnemers alle informatie op slide lezen voordat ze doorklikken naar de volgende slide
 • toevoegen van een voice-over op elke slide die toelichting geeft bij de slide

Waarom PowerPoint gebruiken om e-learning voor jouw bedrijf /instelling op te zetten?

 1. Snelle set-up 
  PowerPoint is een programma dat we allemaal kennen en regelmatig gebruiken. Bestaande presentaties kunnen gebruikt worden om e-learning op te zetten. Een bestaande product presentatie kan gebruikt worden als basis om het verdere e-learning proces op te ontwikkelen. Het bevat immers al de belangrijkste facetten die moeten worden overgebracht. Met enkele slimme bijsturing en toevoegingen aan deze presentatie zijn we zo enkele stappen verder.
 2. Eenvoudig aan te passen. 
  Niet alleen biedt PowerPoint voordelen bij het opzetten van de e-learning maar ook voor het uitvoeren van inhoudelijke aanpassingen is PowerPoint een eenvoudig programma. Eenvoudiger dan complexe video's te  wijzigen. 
 3. Gecontroleerd door vragen 
  De voortgang van de opleiding kan eenvoudig gecontroleerd worden door de toevoeging van een quiz of enquête. Hieraan kan een minimale score worden toegekend voordat de deelnemer naar het volgende onderdeel kan verder gaan.
 4. Grafische verwerking 
  Net als bij een presentatie is het belangrijk dat de e-learningslides sterk grafisch zijn uitgewerkt. Het zorgt voor een betere overdracht van de informatie en de deelnemers zullen aan de hand van de grafisch elementen de inhoud beter onthouden. Iconen, grafische elementen en beelden kunnen aan de contant worden toegevoegd om de content zo duidelijk mogelijk te illustreren. 
 5. Animaties en overgangen 
  Door de juiste toepassing van animaties en slide overgangen wordt de cursus systematisch opgebouwd en ziet het er aantrekkelijker uit. Daardoor blijft de aandacht van de deelnemer hoger en meer betrokken.
 6. Voice-over 
  Door het monteren van een voice-over op de slides wordt toelichting gegeven aan elke slide. 


Aanpak van Smartpresentations voor e-learning

Als PowerPoint expert is Smartpresentations er goed geplaatst om ook jouw e-learning modules op te zetten. Volgende stappen nemen we om dit snel, duidelijk en structureel op te zetten:

 1. Kick-off meeting
  Tijdens een kick-off meeting bespreken we doelstelling en doelgroep van de module. Er is informatie overdracht en er wordt gekeken naar een verhaalverbetering en gebruik van taal. Daarnaast wordt een aanzet voor de script overlopen: theorie, voorbeelden en vragen.
 2. E-learning structuur & Designvoorstel
  Er wordt een structuur bepaald voor de e-learning en op basis van de ontvangen huisstijl wordt een designvoorstel gemaakt voor de verschillende slides. 
 3. Uitwerken van de volledige e-learning module
  Nadat inhoud scherp staat en de stijl is bepaald, kan de volledig module worden uitgewerkt. Alle onderdelen worden op hun plaats gezet, animaties, overgangen. Tenslotte worden de controlevragen aan de opleiding toegevoegd.
 4. Eerste versie en feedback
  De eerste versie van de  e-learningmodule wordt op ons online platform gezet zodat er uitgebreid getest kan worden. De feedback wordt verzameld via ons online feedbackplatform (Filestage).
 5. Voice-over en afwerking - pas nadat de volledig opleiding is afgewerkt wordt de voice-over in een professionele studio opgenomen en op de e-learning gemonteerd. Alles wordt opnieuw getest en afgewerkt.
 6. Oplevering - De oplevering bestaat enerzijds uit een link naar de online opleiding en anderzijds naar een link om de resultaten van de deelnemers op te donwloaden.  Op die manier heb je steeds zicht op wie de opleiding heeft gevolgd en wat zijn/haar resultaten zijn op de controlevragen.

CASE: Veiligheidsopleiding Vandenbogaerde Food Group

Bij de firma Vandenbogaerde Food Group werken zo'n 100 mensen die jaarlijks een verplichte veiligheidsopleiding moeten volgen. Vanwege de Corona maatregelen was het dit jaar moeilijk om deze 100 mensen allemaal in één zaal te verzamelen voor deze opleidingen. Om hen de verplichte opleiding toch te  geven en de opgedane kennis te controleren, hebben we een online e-learning module opgezet op basis van PowerPoint. Deze e-learning module staat online en is dus door de medewerkers op elk moment via PC, tablet of smartphone te raadplegen.

De volledige opleiding is opgesplitst in vier delen. De medewerkers klikken door de opleiding waar elke slide voorzien is van de nodige uitleg door een voice-over. Elk afzonderlijk deel wordt afgesloten met een ondervraging van drie of vier meerkeuzevragen. Middels een export functie kan het bedrijf precies bijhouden en controleren wie de opleiding gevolgd heeft en geslaagd is voor de verschillende testen.

Bekijk de volledige case