We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

  • by: Harald
  • December 7th, 2017
  • Category: Tips

Hoe maak je een Elevator Pitch?


Tijdens een netwerkevent onlangs viel het me bij de publieke voorstellingsronde opnieuw op hoe weinig mensen erin slagen om in pakweg 30 seconden zichzelf en hun bedrijf krachtig voor te stellen.

Hoe maak je een Elevator Pitch?

Tijdens een netwerkevent onlangs viel het me bij de publieke voorstellingsronde opnieuw op hoe weinig mensen erin slagen om in pakweg 30 seconden zichzelf en hun bedrijf krachtig voor te stellen tijdens hun elevator pitch. Elke pitch begint bijna kinderlijk met 'Ik ben...' (het woord 'ik' wordt teveel dan goed is gebruikt), het middenstuk is onsamenhangend en het einde is vertwijfeld. De voorstelling heeft geen punch, geen toegevoegde waarde en geen enkele aansluiting met de andere netwerkers.

Net als bij het geven van een goede speech of presentatie zit hier het geheim in een goede voorbereiding en een krachtige boodschap in de elevator pitch van een bedrijf of persoon. Op een netwerk event kun je heel direct zijn en moet je vooral duidelijk zijn. Daarom is het belangrijk om in je korte voorstelling aan te geven waarom mensen met jou moeten verder praten.

Elevator pitch voorbeeld actiepunten:

  • Zorg voor een sterke openingszin. Iets dat direct de aandacht trekt. Dat is waarschijnlijk niet je naam! Als je sterk begint begint zal er ook meer aandacht voor je naam en bedrijfsnaam zijn. Want deze geef je pas halverwege of op het einde.
  • Welk probleem ga je voor hen oplossen? Je kunt een algemeen probleem aanhalen zodat mensen zich daarin kunnen herkennen ("ik heb dat probleem ook…").
  • Waarom kun jij dat voor hen oplossen?
  • Wat is het resultaat? ("What's in it for me?")
  • Hoe ga jij hun leven gemakkelijker maken?

Het einde moet uitdagen en een punch hebben. Geef de mensen aanleiding om met je verder te praten. Zorg ervoor dat jouw korte voorstelling opvalt en blijft hangen. Het geeft aanleiding om tijdens het netwerkevent het gesprek verder te zetten. Maar zo blijf je achteraf ook beter herinnerd.

Be remembered!

Iedereen moet een krachtige elevator pitch hebben om jezelf en je bedrijf voor te stellen.
Oja, mijn 30 seconden presentatie? 
"95% van alle Powerpoint presentatie is niet goed en wordt door zowel het publiek als spreker als saai en onvoldoende bevonden. Dat komt omdat we maar al te vaak de presentatie gebruiken als spiekbriefje voor onszelf -als spreker- in plaats dat de presentatie het publiek helpt jouw verhaal beter te begrijpen."

Mijn naam is Harald Dumoulin van SmartPresentations. Als je de geheimen van een sterke Powerpoint presentatie wilt ontdekken praat ik straks graag met je verder. Een elevator pitch kun je aanpassen naar gelang het event en de manier waarop je ze gebruikt. Een publieke voorstelling is iets anders dan in een persoonlijk gesprek. Maar de basis is hetzelfde.

Succes!