We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

 • by: Harald
 • April 24th, 2018
 • Category: Tips

Ideale positie om te presenteren voor klein publiek


De positie in de ruimte die je inneemt tijdens een presentatie is belangrijk om goed begrepen te worden en je boodschap zo sterk mogelijk te kunnen overbrengen.

Ideale positie om te presenteren voor klein publiek

De positie in de ruimte die je inneemt tijdens een presentatie is belangrijk om goed begrepen te worden en je boodschap zo sterk mogelijk te kunnen overbrengen. Presenteren in een grote zaal is natuurlijk anders dan in een vergaderzaal. In een grote zaal heb je een podium waar je zichtbaar bent en waarop je je kunt bewegen. Maar in een vergaderzaal voor een kleinere groep is het ook belangrijk om de juiste positie ten opzicht van de mensen aan tafel in te nemen. Heel veel is afhankelijk van de inrichting van de ruimte en de plaats van het scherm waarop je presenteert.  

Enkele tips om de voorstelling zo krachtig mogelijk te laten verlopen:
 • Sta altijd recht. Je geeft geen presentatie zittend vanop een stoel. Door recht te staan is de aandacht automatisch op je gericht, draagt je stem verder en ben je beter door iedereen te zien.
 • Ga naast het scherm staan waarop je presenteert. Als je voor het scherm staat, kan je publiek de presentatie niet zien. Ga ook niet te ver van het scherm staan, zodat de mensen hun hoofd niet steeds van links naar rechts moeten draaien.
 • Zorg dat je de presentatie op afstand kunt bedienen zodat je niet steeds naar je computer hoeft te lopen voor de volgende slide. Dit neemt tijd in beslag en zorgt voor onnodige onderbreking in je presentatie.
 • Afhankelijk van de inrichting van de zaal en de tafel waar je publiek aan zit, ga je eens links en rechts van het scherm staan. Zo heeft iedereen regelmatig een goed zicht op jou als spreker en je brengt wat afwisseling in de voordracht.
 • Loop niet rond. Als je tijdens je presentatie begint rond te lopen, forceer je het publiek om mee te draaien met je looprichting.  Dat is vervelend om zittend te doen en je haalt de aandacht volledig van het scherm en de presentatie weg.
 • Als je een flipchart gebruikt om zaken te illustreren, zorg er dan ook voor dat deze naast je staat. Het scherm in het midden, jij links of rechts ervan en daarnaast de flipchart. Of jij links van het scherm en de flipchart rechts van het scherm.
 • Zorg ervoor dat je de zaal voldoende kan verduisteren bij het gebruik van een beamer. Maak het niet te donker zodat jij als spreker goed zichtbaar blijft voor je publiek.
 • Je gaat pas opnieuw zitten als de volledige presentatie is afgerond. Dat is met inbegrip van de vragen die eventueel na de presentatie gesteld zullen worden.
 • Verzorg je houding: sta recht, maak duidelijke gebaren, spreek net iets trager dan gewoonlijk en maak contact met de mensen rond de tafel.
 • Zorg voor een krachtige, mooie en vooral duidelijk ondersteunende PowerPointpresentatie. Deze presentatie heeft een krachtig begin en een samenvattende afsluitende slide.
Veel succes met je volgende presentatie.  

Harald

Verkooppresentatie - Bedrijfspresentatie - Keynote Presentatie - Evenementen