We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

  • by: Harald
  • February 15th, 2022
  • Category: PowerPoint

Kun je dezelfde PowerPoint presentatie gebruiken voor zowel een online als voor een fysieke voorstelling?


Het is zinvol om van je bedrijfs- of verkooppresentatie een aparte versie te voorzien voor online meetings.

Kun je dezelfde PowerPoint presentatie gebruiken voor een online als voor een fysieke voorstelling?

Bekijk de video over deze blogpost.

We weten allemaal uit eigen ervaring dat het volgen van een online presentatie een totaal andere impact heeft dan een presentatie in fysieke aanwezigheid. We zijn gemakkelijker afgeleid door wat er rond ons heen gebeurt of door meldingen op andere schermen. De aandachtspanne van je publiek of gesprekspartner is dus veel kleiner dan bij een fysieke meeting.

Ook zijn online meetings veel uitputtender dan fysieke meetings. Door de constante focus op het scherm is de verwerking van wat we zien en horen meer belastend dan in een fysieke ruimte waar we niet steeds op één punt hoeven te focussen.

Een presentatie voor een online presentatie vergt dus een andere aanpak.

Afwisseling en interactie

  • Snelle afwisseling van je slides zijn heel belangrijk. Toon één boodschap per slide waardoor je snel een andere slide op het scherm kan laten zien.
  • Wissel af met wat je publiek primair op zijn/ haar scherm ziet. Stop regelmatig met het delen van je scherm en laat jezelf als spreker primair op het scherm zien om vervolgens opnieuw de presentatie te laten zien. Dit vergt wat ervaring met de tools die je gebruikt, maar zorgt wel voor meer dynamiek.
  • Ook kun je afwisselen tussen wie er aan het woord is. Stel regelmatig een vraag waardoor je gesprekspartner aan het woord komt. Uiteraard stop je op dat momoment ook met het delen van je PowerPoint.

Specifiek

  • Wees zo specifiek mogelijk in je voorstelling. Hou de algemene voorstelling zo kort mogelijk en duik zo snel mogelijk in de specifieke wens of interesse van je gesprekspartner.
  • Denk vooraf goed na over wat de inhoud van het online gesprek zal zijn. Het bepalen van de content is erg belangrijk en moet weloverwogen worden.

Visueel aantrekkelijk

  • Besteed ook extra aandacht aan wat je laat zien. Het menselijk brein wordt vooral getriggerd door wat het ziet. In presentatienormen betekent vooral dit minder tekst en meer beelden. Je presentatie wordt hierdoor boeiender en zal langer blijven hangen.

Conclusie: pas de inhoud van je presentatie en je PowerPoint aan aan het type voorstelling. Tijdens een online presentatie moet je kort en dynamisch presenteren. Je PowerPoint moet je daarbij ondersteunen. Het is dus zinvol om van je bedrijfs- of verkooppresentatie een aparte versie te voorzien voor online meetings. Een voorbeeld hiervan is de PowerPoint interactief opbouwen.

Wil je hier meer over weten? Neem snel even contact op.