We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

  • by: Harald
  • February 15th, 2019
  • Category: Speech

Nerveus voor een presentatie? 10 tips.


Het geven van een presentatie is niet voor iedereen even prettig. Er komt namelijk veel bij kijken. Ook veel goede sprekers zijn nerveus voor ze het podium op gaan. We geven 10 handige tips om bij de volgende presentatie wat rustiger te zijn.

Wil je jouw presentatievaardigheden verbeteren?

Ben je zenuwachtig voor een presentatie? Het geven van een overtuigende presentatie is niet voor iedereen even prettig. Er komt namelijk veel bij kijken. Je verhaal moet in orde zijn, je presentatie moet daarbij aansluiten en moet er ook nog mooi en dynamisch uitzien.De gedachten alleen al om voor een groep te moeten presenteren doet sommige mensen trillen op de benen. Voor sommige mensen lijkt het allemaal zo gemakkelijk en evident om het podium op te stappen en een goed verhaal te brengen. Maar weet dat de meeste van die goede sprekers ook nerveus zijn voor ze het podium op stappen. Die nerveusiteit houdt je scherp en geeft je de adrenaline om een goede presentatie te geven. Nerveus zijn voor een presentatie is dus heel normaal!
 
I get nervous when I don't get nervous. If I'm nervous I know I'm going to have a good show. (Beyonce Knowles)
 
Enkele tips om je presentatie skills verder te helpen.
  1. Presentatie voorbereiden
    Alles begint bij een goede voorbereiding. Zorg dat je verhaal goed is opgebouwd en je presentatie in orde is. Zorg er dan ook voor dat je de presentatie van buiten kent. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. 
  2. "Change your mindset before you change anything else"
    Het publiek komt voor jou en zijn benieuwd naar wat jij te vertellen hebt.  Als je zenuwachtig bent, denk je voornamelijk aan jezelf. Denk na over wat je publiek wil bereiken met je verhaal. 
  3. Thuis voordeel
    Zorg dat je vooraf het podium of de zaal al even verkend hebt. Ga al een keer op het podium staan voordat de mensen de zaal binnenkomen. Presenteer al eens een deel van je presentatie alsof er publiek zou zijn met micro, lichten, monitor, klikker, .... Ook als je een presentatie in een boardroom moet geven, helpt het om vooraf er al eens binnen te gaan. Bepaal alvast je positie ten opzichte van de mensen aan tafel en je scherm. 
  4. Ritueel
    Veel sprekers hebben een ritueel dat ze iedere keer doen voor ze het podium op gaan. Zingen van een lied, ademhalingsoefeningen, springen op twee benen met je hoofd lichtjes achterover en heel hard roepen, ....... Het helpt je vlak voor je moet beginnen om even niet aan je presentatie te denken en het geeft je een energy boost.
  5. Dress to impress
    Je goed in je vel voelen, heeft veel te maken met wat je aan hebt en je houding. Voel je goed en comfortabel in de kleren die je draagt en zorg ervoor dat ze passend zijn voor het publiek. Je zult je anders kleden als je een presentatie moet geven voor een groep studenten dan wanneer je voor de board van je bedrijf staat. 
  6. Slow down
    Als je voor een publiek staat moet je je spreektempo altijd een beetje aanpassen. Spreek net iets trager dan normaal zodat het publiek jouw woorden en zinnen kan verwerken. Omdat je verder van je gesprekspartner staat dan bij een een-op-een gesprek is er minder visueel contact. Daarom moet je je tempo aanpassen. Dat zorgt er tevens voor dat jezelf wat rustiger wordt.
  7. Pauze
    Het nemen van een korte pauze van enkele seconden (tel in je gedachten even rustig tot drie) geeft het publiek de kans om jouw informatie te verwerken. Het kan tevens aangeven dat je naar een volgend onderdeel in je presentatie gaat. Maar het geeft jou als spreker vooral wat rust en tijd om na te denken. Een pauze van enkele seconden zorgt dus voor extra focus bij jezelf en het publiek.
  8. Ademhalen
    Uiteraard moet je blijven ademhalen. Neem daar ook de tijd voor tussen je zinnen. 
  9. Water
    Drink vooraf geen alcohol of teveel koffie. Die zorgen ervoor dat je een droge mond krijgt. Dat zal je sowieso wel hebben dus zorg er vooraf voor dat er water in de buurt is. Neem ook de tijd om ervan te drinken. Het nemen van een slok water lijkt voor jou een eeuwigheid te duren maar voor het publiek zijn het enkele seconden die ze nooit zullen opmerken. 
  10. Zeg eens euh!
    'Euh' en 'hum' zijn de meest uitgesproken woorden tijdens een presentatie. Als je dat af en toe doet is dat niet erg. Als je dat in elke zin doet wel. 'Euh' zeggen heeft vaak te maken met het moeten nadenken over je volgende worden. Zorg dus dat je je verhaal erg goed kent zodat je je daar niet over moet nadenken. Een goede oefening is om te denken aan de volgende twee woorden die je gaat zeggen en die mogen geen 'euh' zijn. De rest van de zin komt dan vanzelf en je bent er bewust mee bezig.
Spreken voor publiek kan je leren en er zijn verschillende goede coaches, gespecialiseerd in presentatiecoaching die je daarbij kunnen helpen. Zo kan je ook een workshop of een training presenteren volgen welke je over je presentatieangst heen helpt. Je kunt ook niet alles in één keer aanpassen. Probeer bij elke presentatie één ding aan te passen en te verbeteren. Veel oefenen (zelf doe ik dat het liefst hardop in de auto), goed voorbereiden en regelmatig presenteren zorgen ervoor dat je zult presenteren met impact. 

Wil je hier meer over weten? Stuur me een mail en we helpen je graag verder op weg. 
 
Veel succes
Harald