We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

  • by:
  • January 23rd, 2018
  • Category: Tips

Start with the end in mind


Als je vooraf goed nadenkt over hoe je de presentatie wenst af te sluiten, bouw je de verhaallijn ervan anders op. "Start with the end of your presentation in mind"

Start with the end in mind

De doorgewinterde liefhebber van managementboeken zal 'Start with the end in mind' zeker herkennen als de tweede van de 7 Habits of Highly Effective Peoplevan Dr. Stephen Covey. Persoonlijk vind ik het trouwens de sterkste en de belangrijkste van de reeks.

'Start with the end in mind' is door Covey bedacht als een regel om een efficiënter leven te leiden als persoon en als professional.

Maar ook bij het maken van een nieuwe presentatie is dit een gouden regel.
  • Wat wil ik bereiken voor mezelf door deze presentatie te geven?
  • Wat wil ik voor mijn publiek bereiken?
  • Wat wil mijn publiek overhouden aan mijn presentatie?
Geef voordat je aan de bouw van de presentatie begint een antwoord op deze vragen. Je zult zien dat de opbouw van je presentatie er anders zal uitzien. De verhaallijn zal een andere meer krachtige structuur krijgen. 

Bij het begin van je presentatie kun je ook eens polsen naar de verwachtingen van je publiek. Schrijf deze op een flipchart en sluit je presentatie af door deze opnieuw te overlopen. Op welke verwachtingen heb je een antwoord gegeven en welke zijn overgebleven? Kun je ze alsnog beantwoorden of gebruik het als input voor je volgende presentatie. Zo wordt je presentatie inhoudelijke steeds sterker.

Sluit je presentatie af met een samenvattende slide. De punten op deze 'nutshell' zijn de belangrijkste onderdelen - de 'take aways' - die jij vooraf hebt bepaald. Dat zijn de elementen die je het publiek wil meegeven en ze moeten onthouden. Dit werkt bij een inspirationele keynote maar even goed bij een pitch of verkooppresentatie.

Als je vooraf goed nadenkt over hoe je de presentatie wenst af te sluiten, bouw je de verhaallijn ervan anders op. Dus: "Start with the end of your presentation in mind"

Harald Dumoulin
Storyteller SmartPresentations 


Verkooppresentatie - Bedrijfspresentatie - Keynote Presentatie - Evenementen