We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

  • by: Jasper
  • October 28th, 2019
  • Category: Tips

Zinvol combineren van tekst en afbeeldingen op slides


Het plaatsen van tekst op een afbeelding is op een slide is een punt om even over na te denken voor je aan de slag gaat met het vormgeven van je presentatie. Er zijn er verschillende manieren om tekst te plaatsen op een afbeelding. Daarbij is uiteraard ook de beeldkeuze zelf erg belangrijk.

Combineren van tekst en beeld op slides

Het zichtbaar en zinvol plaatsen van tekst op een afbeelding is iets om toch even bij stil te staan als je een presentatie aan het maken bent. Je wilt tenslotte dat de tekst leesbaar en duidelijk overkomt. Daarbij moet de combinatie van tekst en beeld boodschap ondersteunen of zelfs versterken. Er zijn verschillende manieren om tekst op een afbeelding te plaatsen.  Cruciaal is natuurlijk dat je tekst nog leesbaar blijft en niet helemaal verdwijnt in je beeld. Een witte tekst op een wit deel van de foto zal dat tot gevolg hebben. De beeldkeuze zelf is dus ook heel belangrijk. Hou volgende zaken dus in de gaten als je je volgende presentatie maakt:


Gebruik van een gekleurde balk achter de tekst

Het gebruik van een balk achter de tekst kan een heel modern effect creëren op de slide. Door een simpele “balk” te plaatsen krijgt je tekst net dat tikkeltje meer flair en zal het dus ook meer opvallen. Vooral bij quotes en stukken tekst die moeten uitgelicht worden, komt dit zeer goed tot zijn recht.

Witte tekst op een donkere foto (en omgekeerd)

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je tekst ten alle tijde leesbaar moet blijven. Kies daarom een iets donkerdere foto om je witte tekst mooi te laten op uitkomen. Wil je toch die lichte voorkeursfoto gebruiken? Probeer dan in Photoshop het gedeelte waar je de tekst wil plaatsen wat donkerder te maken (maar zorg dat het niet teveel opvalt). Een laatste oplossing is om een al dan niet gekleurde filter op je foto te leggen om zo wat contrast te creëren.

Gebruik van extra elementen

Door gebruik te maken van enkele kleine extra’s kan je slide nog extra opgesmukt worden. Een gearceerd blokje, extra lijnen of een extra groot aanhalingsteken zijn maar enkele voorbeelden hiervan. 


OPGELET: In veel gevallen is de kracht van een beeld voldoende en hoef je geen extra elementen meer toe te voegen, dit moet je uiteraard zelf wat aanvoelen.

Persoonlijke voorkeur
Vaak is de keuze voor één van bovenstaande elementen echter een eigen voorkeur. Smaken verschillen, dus zal iedereen een andere mening hebben over wat hij/zij net mooi vindt. Probeer in dat geval vooral te kijken wat het best bij de look & feel past van de presentatie.