- November 8th, 2024
- Category: Tips
Meer focus tijdens presenteren door variatie in je spreektempo
Niet overprikkeling, wel onderprikkeling is een groot concentratielek. Ontdek hier hoe je dit oplost tijdens jouw presentatie!
Meer focus tijdens presenteren door variatie in je spreektempo
Onlangs luisterde ik naar de podcast DenkTank met Mark Tigchelaar over ‘Werken met Focus’. Mark is psycholoog, focusexpert en auteur van het boek Focus AAN/UIT, waarin hij je concrete tips geeft om veel productiever te werken. Dat boek ben ik momenteel aan het verslinden via Storytel (erg handig in de auto of op de fiets). Een aanrader! Het gaf me leuke inzichten die ik graag met je deel. In zijn boek en podcast heeft Mark het o.a. over de invloed van spreektempo, interessant voor mensen die vaak presenteren dus.
Standaard raad ik mensen altijd aan om tijdens het presenteren het spreektempo te verlagen. Om te beginnen omdat de meeste sprekers vanwege zenuwen de neiging hebben om juist sneller te praten als ze voor een publiek staan. Wat trager spreken dan je normale spreektempo zorgt ervoor dat je publiek je woorden beter begrijpt.
Anders dan in een 1-op-1 gesprek is de afstand tussen spreker en publiek vaak groter. Zelfs bij een verkooppresentatie in een vergaderzaal. Zien en horen zijn daardoor moeilijker te matchen. Door trager te praten ‘dalen de woorden trager in’ waardoor het publiek beter mee is met een onderwerp dat nieuw voor ze is.
Trager praten zorgt tevens voor meer controle over je ademhaling, waardoor jezelf rustiger wordt. Comfortabel voor jezelf én voor je publiek dus. Maar zorg ervoor dat de balans niet overhelt naar de andere kant. Want ook te traag of te eentonig praten heeft een nadeel.
Dwaal jij soms af tijdens een presentatie?Je bent niet alleen. Volgens Mark denken jouw hersenen op een snelheid van ongeveer 1.400 woorden per minuut. Het gemiddelde spreektempo ligt rond de 130 woorden per minuut. Jouw hersenen hebben dus nog veel ruimte om aan andere dingen te denken. Zeker als het spreektempo te laag ligt. Dat noemen we onderprikkeling.

Niet overprikkeling maar dus wel onderprikkeling is een groot concentratielek. De presentatie is te simpel, te saai of te traag voor jouw brein. Je dwaalt af omdat jouw hoofd plaats heeft om andere dingen te doen. Je gaat klikken met jouw balpen, je maakt een tekening of denkt opeens aan het avondeten. Dat is een automatisch proces. Want een menselijk brein wil altijd 100% van zijn capaciteit benutten.
“Niet overprikkeling, wel onderprikkeling is een groot concentratielek"
Mark Tigchelaar – Focusexpert
In een wereld vol afleiding is het dus belangrijk om het brein van jouw publiek uit te dagen. Door variatie te brengen in het spreektempo, zorg je gegarandeerd voor meer aandacht. Praat sneller bij simpele onderwerpen en trager bij moeilijkere. Een trager spreektempo zorgt ervoor dat je beter begrepen wordt omdat je zelf rustiger praat.
Het publiek zal naar je luisteren en je aanschouwen als een professionele spreker. Maar let wel op. Ga je té snel, dan zal het publiek informatie missen en niet opslaan. En ga je dan te langzaam, zullen ze opnieuw afdwalen. Je zal zelf moeten zoeken naar jouw balans, die is voor iedereen anders.
Nog enkele concrete tips die je vandaag onmiddellijk kan toepassen volgens Mark. Als je aandachtig wil blijven, hou dan iets in je handen. En als je een podcast of boek luistert kan je die afspelen op 1.5 afspeelsnelheid. Op die manier heeft jouw hoofd minder ruimte om af te dwalen.
Geef je zelf binnenkort een belangrijke presentatie? Aarzel niet om ons te contacteren voor een impactvol presentatiedesign of coaching.
Als je benieuwd bent naar Mark’s boek, kan je dat hier bestellen. Of neem een kijkje op zijn website.